post

Voetsporen om Töfsingen

Kaart Om Töfsingen

Dit is de kaart van de beschreven wandeltocht met de GPS tracks. De GPS tracks kun je hier downloaden in GPX formaat: Tracks-Töfsingdalens-Nationalpark.zip

De wandeltocht begint op het laagste punt op 795 meter hoogte bij het STF Grövelsjön Fjällstation, in het noordelijkste puntje van de provincie Dalarna in Zweden, vlakbij de Noorse grens. In totaal is deze wandeling 60 kilometer lang, ik heb deze gelopen in 4 dagen. Het hoogste punt is 1209 meter op de berg Storvätteshågna.

De meest bruikbare kaart is de Topografische kaart W51 Fjällkarta Grövelsjön van Lantmäteriet. Het wandelpad komt niet helemaal overeen met de weergave op die kaart. Neem naast deze kaart ook een kompas en eventueel een GPS mee. Laat altijd de route achter bij iemand, bijvoorbeeld in het Fjällstation. Je weet maar nooit of er iets onderweg gebeurt. Dag 2 en vooral dag 3 van de beschreven route is pittig tot zwaar te noemen. Neem geen onnodige risico’s. Het water in de meren en rivieren is zuiver en drinkbaar, filteren of koken is niet perse nodig. Hier heerst een noordelijk bergklimaat. De beste maanden voor de wandeling zijn juni tot en met september. Mijn persoonlijke voorkeur is september, omdat je dan geen last meer hebt van muggen en de herfstkleuren prachtig zijn.

Kamperen in het natuurpark is verboden. In het directe gebied er omheen is kamperen alleen toegestaan op daartoe aangewezen plekken. Daar zijn ook schuilhutten en vuurplaatsen. Deze kampeerplaatsen zijn te vergelijken met paalkampeerplaatsen, maar dan wat groter. Midden in de wildernis, dus je mist niets van het gevoel. Spångkojan is een grote oude blokhut die vrij toegankelijk is, hier heb ik overnacht na de 2e wandeldag.

Wil je voor een redelijke prijs een appartement in de buurt huren? Neem dan contact op met onze vrienden Helena en Peter Andersson van Renbiten. Dan maak je meteen kennis met de cultuur van de Sami en hun rendieren.

Terug naar Om Töfsingen…