post

Voetsporen op de Queeste

De kaart van de Queeste

De kaart van de Queeste

Dit is de kaart met de GPS track van de beschreven wandeling. De GPS track kun je hier downloaden in GPX formaat: Route van de Bloedsteen Queeste

Er zijn meerdere varianten op deze wandeling. Laat je inspireren door de wandelgids Walking on Rum and the Small Isles, geschreven door Peter Edwards. Deze wandeling was ruim 50 kilometer lang, gewandeld in 5 wandeldagen. Je kunt ‘m ook in 3 of 4 dagen lopen.

De beste kaart voor de wandeling is Ordnance Survey Explorer 397, Rùm, Eigg, Muck, Canna & Sanday. De wandeling is niet overal op deze kaart te zien, maar je hebt wellicht al begrepen dat er meestal geen sprake is van een gemarkeerd of duidelijk zichtbaar pad. Neem dus ook altijd een kaart en kompas mee, en eventueel een GPS met de route. Laat ook altijd de route achter bij een bekende, of bij de ranger in Kinloch Village.

Het weer op het eiland is erg veranderlijk. Een mooie zonnige dag kan in een oogwenk veranderen in een hel als je er niet op bent voorbereid. Let dus altijd op de weersvoorspellingen en zorg dat je altijd warme kleding en regenkleding bij je hebt. Denk niet licht over de wandeling, maar zorg voor een goede conditie en voorbereiding.

Het eiland Rum is goed met het openbaar vervoer te bereiken, maar je zult het wel even van tevoren moeten plannen. Wij gingen zaterdagochtend met het vliegtuig naar Glasgow met KLM. Vervolgens met de shuttlebus naar Queen Street Station. Daar hadden we ruim de tijd om gasflesjes te kopen voor onze gasstelletjes. Net na de middag vertrekt de trein naar Mallaig. Deze 5 uur durende reis is één van de mooiste treinreizen van Europa. Je gaat bijvoorbeeld over de Glenfinnan Viaduct. Bekend uit de Harry Potter films. Op het einde van de middag kom je in het havendorpje Mallaig aan. Hier zijn de mogelijkheden om te overnachten in de Bunkhouse, hotels en B&B’s ontelbaar. Wel even boeken van tevoren! De volgende dag vertrokken we met de MV Lochnevis van Caledonian MacBrayne naar Rum. Een alternatief is via de MV Sheerwater vanuit Arisaig. Hier moet je wel van tevoren reserveren.

Op Rum zelf kun je kamperen, een cabin reserveren of een bed in het bunkhouse. Daarnaast zijn er inmiddels ook enkele B&B’s. Ook hier geldt dat je (ruim) van tevoren moet reserveren. Kijk voor meer info op de website van de Rum gemeenschap.

Ook het “Yogaclubje” heeft hun reis beschreven in een zogenaamde Transformation Trail op een webpagina van Quality Of Life.

Terug naar De Bloedsteen Queeste…