post

Voetsporen op Mars

Kaart Marsfjället

Kaart Marsfjället

Dit is de kaart met de GPS track van de beschreven wandeling. De GPS track kun je hier downloaden in GPX formaat: De route van de top van Mars

De beste kaart voor de wandeling is de wandelkaart AC4 Fatmomakke – Saxnäs Fjällkarta. De gelopen route is op deze kaart terug te vinden. Neem altijd een kaart en kompas mee, of een GPS. Vertrouw niet simpel op het feit dat er een pad is. Laat ook altijd een ander weten wat je gaat doen en wat je route is. Dit is geen natuurpark, maar je bevindt jezelf in echte wildernis!

De wandeling is ongeveer 50 kilometer lang. Het laagste punt ligt op 540 meter, het hoogste punt, de Marsfjället, ligt op 1589 meter. Het gebied bevindt zich in Zuid Lapland, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Vilhelmina. Het natuurreservaat Marsfjället is 86000 hectare groot en bestaat uit alpien gebergte, oerbossen en moerassen. In deze wildernis leven oa de beer, wolf, lynx, sneeuwuil en de zeldzame poolvos. Naast het predicaat natuurreservaat is het gebied ook onderdeel van Natura 2000. De geschiedenis en cultuur van de Sami zijn onlosmakelijk verbonden met dit natuurgebied.

Een bezoeker die attendeerde mij na het lezen van de Top van Mars op de boeken “In de schaduw van het Marsgebergte” en “Rendiervolk in leven en dood” van de Zweedse schrijver Bernhard Nordh. Deze bezoeker is van plan de route te lopen om de sfeer van het boek te proeven. Ik heb de 2 boeken onder de titel “Het geslacht Pålsson” tweedehands op het Internet gevonden, gekocht en gelezen. Deze historische romans geven een goed beeld van het leven van de kolonisten die leefden in Marsliden en omstreken. De overweldigende natuur wordt in geuren en kleuren beschreven. Voor eenieder die van plan is natuurreservaat Marsfjället te bezoeken, kan ik deze boeken aanraden. Geïnteresseerd? Stuur me een bericht en voor 10 euro (inclusief verzendkosten) stuur ik je het boek toe.

Websites


Terug naar De Top van Mars…